De Oude Maas loopt van Dordrecht via Zwijndrecht en Spijkenisse naar Vlaardingen. Hier komt hij samen met de Nieuwe Maas in de Nieuwe Waterweg. Door de afvoer van de Beneden Merwede en door het tij is de stroom op de Oude Maas vaak sterk: tot wel 5 kilometer per uur. De rivier wordt intensief en met hoge snelheden bevaren door de beroepsscheepvaart.
De Oude Maas begint in het stedelijk gebied van Dordrecht en Zwijndrecht. Daarna volgt een vrij open gebied met uiterwaarden aan beide oevers. De rivier stroomt door het stedelijk- en industriegebied van Rotterdam. Aan de noordoever van de Oude Maas ligt het eiland IJsselmonde, aan de zuidoever liggen stroomafwaarts het Eiland van Dordrecht, de Hoeksche Waard en Voorne-Putten. De HSL-Zuid passeert de Oude Maas door een 2.500 meter lange tunnel.
Geschiedenis
De Oude Maas vormde vroeger de monding van de Maas. Sinds het graven van de Bergsche Maas en het afsluiten van de Afgedamde Maas vormt de Oude Maas alleen nog de loop van de Rijn die tot aan de monding stroomt.
Na de Tweede Wereldoorlog is de vaargeul in de rivier geschikt gemaakt voor de groeiende scheepvaart. De vaargeul werd dieper gemaakt waar dat nodig was, splitsingspunten werden aangepast en buiten de dijk gelegen terreinen werden aan het stroomgebied van de rivier bij de hoogste waterstanden (winterbed) onttrokken
Vaarweg gegevens
Lengte: 30,2 kilometer
Breedte: 180 tot 340 meter
Diepte: NAP –9,45 meter (gemiddeld)
Scheepvaartklasse: VIc of zesbaksduwvaart
Indicatieklasse: BZM
Kruisende vaarwegen: De Dordtsche Kil, Het Spui, De Noord